Det har nu gått mer än ett år sedan jag skrev det senaste blogginlägget och fortfarande känns det som att världen står och stampar på samma plats. Politikerna lovar ditten och datten och vräker ur sig fina ord. Men levererar de? Titta bara på Brexit. Vad hände där? Uppskjutet tills i höst och Theresa May har avgått.

I Sverige hade vi problem att ens få till en regering. Men det löste sig i sista stund. Får se hur länge den uppgörelsen håller och hur samarbetet kommer att fungera. Nu är det ju sommarlov i Riksdagen så där lär inte så mycket hända de närmsta månaderna. Däremot kanske det dyker upp något intressant politiskt förslag under Almedalsveckan som drar igång nu i helgen. Men en som inte kommer att vara på plats är statsminister Stefan Löfvén. Han hoppar över Almedalsveckan som en protest mot att jippot blivit för mycket av ett event för lobbyister och näringsliv. Istället låter han Magdalena Andersson prata för Socialdemokraterna medan han själv åker runt på en turné i landet och, som han själv uttrycker det, träffar vanligt folk.

Almedalen 2019

Oavsett vad man tycker om Almedalsveckan så ser programmet för i år ut såhär:

30 juni – Miljöpartiet, Per Bolund

1 juli – Moderaterna, Ulf Kristersson

2 juli – Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt

3 juli – Liberalerna, Ny partiledare

4 juli – Centerpartiet, Annie Lööf

5 juli – Socialdemokraterna, Magdalena Andersson

6 juli – Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor

7 juli – Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson

Vissa av talen kommer att webbsändas så att vi som inte kan vara på plats kan ta del av vad som sägs. I nuläget verkar det som att Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommer att webbsända sina tal.

Som ni ser talar samtliga partiledare utom Stefan Löfvén som istället ersätts av Magdalena Andersson. Dessutom är det högst oklart vem som kommer tala för Liberalerna eftersom de just nu är på väg att välja en ny partiledare. Det ska bli intressant att se vem de slutligen väljer till efterträdare till Björklund som nu slutar efter över 10 år som ordförande för Liberalerna. Om jag förstått det hela rätt så kommer Nyamko Sabuni nomineras till uppdraget och på fredag  får vi veta om partiet ställer sig bakom valet och röstar fram henne till ny partiledare. Striden om posten stod mellan Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson. Den nya partiledaren kommer alltså ha ytterst få dagar på sig att förbereda sig inför talet i Almedalen, kanske finns ett tal redan förberett?