Vilken turbulens det är i den svenska politiken just nu. Mona Sahlin avgick som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressen konfronterat henne med en rad frågetecken och nu har Åsa Romson petats som språkrör för Miljöpartiet. Hon har dessutom meddelat sin avgång som miljöminister och vice statsminister och Stefan Löfvén har gett besked om att regeringen ska ombildas.

Det ska bli intressant att se hur fördelningen av ministerposter kommer se ut efter ombildningen, kommer Miljöpartiet ha lika många ministrar som innan Mehmet Kaplans avgång eller kommer Socialdemokraterna ta över den ministerposten? Ett tänkbart scenario är att Löfvén gör om arbetsfördelningen mellan statsråden i samband med regeringsombildningen och att ministerpostrar därmed försvinner. Men vi lär väl snart få ser hur det utvecklar sig.

Nu till något helt annat: politik och humor som många av oss uppskattar! Vem vet vad komikerna kommer hitta på för skämt om den senaste tidens politiska händelser?

Politik har en given plats i humorvärlden. Att driva med politik och samhällsfenomen är ett sätt att väcka tankar och debatt och enligt mig en viktig del i ett öppet och demokratiskt samhälle. Ja helt enkelt en del av yttrande- och åsiktsfriheten som de flesta av oss vill värna om.

Med humor kan man åstadkomma mycket. Man kan till exempel åskådliggöra problem på ett lättsamt sätt som mottagarna lätt kan ta till sig eller så kan man på ett kul sätt få människor att tänka i nya banor. Humorn blir också som ett tidsdokument som speglar samhället i stort och det politiska läget. Kolla bara in denna reklamfilm som Svenska Pokerförbundet gjorde för att bilda opinion mot den svenska spellagstiftningen:

Denna reklamfilm var en av fyra som ingick i Pokerförbundets kampanj för att skapa debatt kring den svenska spellagstiftningen. Kampanjen genomfördes 2014 och har än så länge inte haft någon effekt vad jag känner till utan det är fortfarande Svenska Spel som har monopol på casino-, poker, och oddsmarknaden i Sverige. Dock kan man spela hos utländska aktörer via Internet, något du kan läsa mer om i vårt förra inlägg om den svenska spellagen.

Att komiker och vanliga människor driver med politiken är inte detsamma som att politiker skämtar. Det finns många åsikter kring huruvida politiker ska skämta eller inte, en del menar att de gör bäst i att låta bli med tanke på att de hanterar allvarliga och komplicerade frågor. Andra menar att politikerna framstår som mer mänskliga och att politiken blir mer rolig om politikerna öppnar upp och visar en mer humoristisk sida.

Själv är jag inte säker på var jag står i frågan. Skämt kan så lätt tolkas fel och då kommer debatten i tidningar och sociala medier att handla om skämtet istället för viktiga samhällsfrågor. Dessutom håller jag i grund och botten med de som menar att politiken handlar om allvarliga frågor och att skämtande politiker kan göra att debatten upplevs som oseriös, ja till och med smaklös om skämtet är helt fel i sammanhanget. Å andra sidan kan humorn användas som ett kraftfullt verktyg för att leverera ett budskap. Kanske är det så att skämtandet måste ske med måtta och vid väl valda tillfällen när det kommer från politiker.

Men åter till humorbranschen. Skämt om politik görs i alltifrån sånger till stand-up shower. Här kommer en lista med tips på intressant humor om politik:

  • Om du tycker om politisk humor eller satir så kan jag rekommendera radioprogrammet Tankesmedjan som sänds i P3. Tankesmedjan är ett satirprogram där man avhandlar aktuella ämnen och nyheter i en ny radiosändning varje måndag – torsdag.
  • Fadern är en lättsam stand-up föreställning om det allvarliga ämnet utvecklingsstörning. I föreställningen tar Eric Löwenthal upp de problem och hinder som utvecklingsstörda och deras närmaste stöter på i samhället. Fadern har sänts på SVT, kolla om den fortfarande finns kvar på SVT Play
  • Folkets främsta företrädare är ett miniprogram på SVT där man skämtar om aktuella ämnen och händelser i politiken.
  • Magnus Betnér är en svensk komiker som ofta skämtar om aktuella händelser, politik och politiker. Han har en egen youtubekanal där han laddar upp klipp från sina föreställningar. Rasism, tiggeri, narkotika- och spellagstiftning med mera är några av ämnena han skämtat om.

Fler exempel finns givetvis, men detta är ett litet axplock ur utbudet av politisk humor.