politik och färgläraJag annonserade ju tidigt i bloggen att det också kommer bli ett och annat inlägg om färger och färglära som intresserar mig väldigt mycket. Med färg kan man påverka människor, det är bevisat genom forskning att hjärnan till exempel blir mer aktiv i ett rött rum än i ett blått. Denna kunskap om färgernas påverkan på individen försöker många dra nytta av. Butiker som vill få kunderna att handla, teknikföretag som vill göra användarvänliga produkter och reklamskapare som vill få ut sitt budskap.

Olika färg symboliserar också olika saker och upplevs som varma eller kalla. Till de varma färgerna hör nyanser av rött och gult medan de kalla färgerna går från blått till grönt. Om vi tänker på politiken ligger det säkerligen ett noga avvägt beslut bakom till exempel Alliansens val av orange som sin färg. Orange är en varm färg som sprider exempelvis entusiasm.

Förmodligen har de andra partierna haft liknande tankegångar när de har valt färg till sina loggor. Socialdemokraterna och Vänsterpartiets symboler är röda vilket ju är hjärtats, modets och omtankens färg. Miljöpartiets logga innehåller naturligtvis inslag av grönt för att symbolisera kopplingen till naturen. De har också en gul maskros där det gula får stå för värme, optimism och kanske till och med en koppling till solen. Själva maskrosen i sig är en väldigt kraftfull symbol, en blomma som kan lyckas slå rot och växa där man annars skulle tro det vore omöjligt.

Färgen på slipsar och kläder som politiker bär i offentliga debatter är också noga genomtänkt i många fall. Man vill med alla medel försöka skicka rätt signaler och budskap, inte bara med ord och kroppsspråk utan som sagt även med färgen på kläderna. Ett känt exempel är när Mona Sahlin hade en presskonferens med anledning av Toblerone-skandalen. Hon var då iklädd en vit blus vilket har fått experter att spekulera om det var ett medvetet val för att framstå som oskuldsfull. Mona Sahlin om jag inte missminner mig har själv sagt att det inte låg någon tanke bakom valet av blusen. Men oavsett hur det låg till i just detta specifika fall så kan vi vara säkra på att färgknepet används då och då av politikerna.

Färgspråket skiljer sig dock mellan kulturer vilket är viktigt att vara medveten om ifall man reser utomlands eller ska jobba i en annan kultur. Det vi ser som en positiv färg kan vara en sorgens färg i ett annat land.

Ja detta var lite om färg och färg i politiken, ett intressant ämne enligt mig!