regeringsombildning 2016

I dag presenterade statsminister Stefan Löfvén sin regeringsombildning. Jag har inte hunnit sätta mig in i detalj än, men nog bjöd Löfvén på en del överraskningar under dagens presskonferens. Tre nya ministrar presenterades, medan Kristina Perssons (S) avgång meddelades.

Nya ministrarna:

  • Peter Eriksson (MP) är ny bostads- och digitaliseringsminister efter Mehmet Kaplan
  • Karolina Skog (MP) blev ny miljöminister och tar över efter Åsa Romson som avgick i dag.
  • Ann Linde (S) har blivit EU- och handelsminister.

Ministrar som fått nya eller utökade ansvarsområden:

Regeringsombildningen innebar förutom att tomma och nya ministerposter tillsattes även en del förändringar också för befintliga statsråd.

  • Isabella Lövin (MP) lämnade posten som biståndsminister och är nu minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Dessutom utsågs hon till vice statsminister.
  • Ibrahim Baylan fick ett extra ansvarsområde, nu är han inte bara energiminister utan Samordnings- och energiminister.
  • Ylva Johansson har också fått ett extra ansvarsområde och blivit Arbetsmarknads- och etableringsminister.

Detta var endast några av de förändringar som regeringsombildningen innebar, men i mitt tycke de största ändringarna. Vill du ha full koll bör du läsa regeringens pressmeddelande där de tydligt beskriver vilka förändringar som gjorts.

Mina reflektioner

Att Kristina Persson (MP) avgick kom som en fullständig överraskning åtminstone för mig. Det har inte heller presenterats något skäl så anledningen är höljd i dunkel. Kanske ansåg Stefan Löfvén att ministerposten var överflödig? Kanske ville Kristina Persson själv hoppa av? Vem vet.

En annan överraskning var att fd språkröret Peter Eriksson (MP) gjorde comeback i den nationella politiken. Under årens lopp har han uttalat sig kritiskt kring både det ena och det andra, bland annat mot Stefan Löfvén och hanteringen av vapenexportfrågan till Saudiarabien men också om MPs före detta partisekreterare Anders Wallner. Eriksson ska enligt media själv ha sagt att han nog kan bli lite besvärlig i regeringen, något jag inte betvivlar för en sekund då han verkar ganska frispråkig med vad han tycker och tänker.

Något som också förvånade mig med regeringsombildningen var att nya språkröret Isabella Lövin inte blev Miljöminister. Men hon verkar brinna för bistånds- och klimatpolitik så den nya posten som minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat blir nog riktigt bra. Hon har själv sagt i en intervju med DN att hon inte känner sig riktigt hemma i inrikespolitiken så då kan miljö-, bistånd- och samhällsfrågor utrikes vara det perfekta området.

Jag kan också konstatera att Löfvén har en fortsatt jämställd regering med 12 kvinnliga och 12 manliga statsråd.

Nu får vi hoppas att regeringen kan få arbetsro och få saker uträttade som är till gagn för Sverige och världen. I dagarna lades också polisens korruptionsutredning mot Margot Wallström ner, så nu kan regeringen lämna det problemet bakom sig också.

Den enda skandalen som jag vet om som ligger och pyr just nu är Mona Sahlin och de falska intygen. Frågan är vad polisutredningen kommer visa och om det kommer spilla över på regeringen. Jag skulle bli mycket förvånad om polisutredningen rinner ut i sanden i detta fall då det verkar finnas svårförklarliga omständigheter. Men man vet ju aldrig, vi får se vad som händer.

Vänta och se får vi även göra angående hur regeringen kommer hantera spelfrågan. Någon ändring verkar inte vara nära förestående och de utländska spelbolagen fortsätter dra till sig svenska spelare.