stoppa huvudet i sanden

Ja, politiken fortsätter att överraska. Chockad och förvånad, det är hur jag känner mig nästan konstant nuförtiden. När jag läser tidningen. Kollar på nyheter på TV:n. Pratar med vänner och kollegor. Många verkar vi vara som känner, men vart är vi på väg? Det är som att världen har ändrat skepnad lite tycker jag. Språket har blivit ett annat hos våra politiker och det hetsas, tjabbas och munhuggs till höger och vänster. Inget alternativ känns riktigt riktigt bra längre. Inget är svart eller vitt, och allt i den här världen verkar ha sina gråa fläckar. Hur har det blivit så här frågar jag mig själv nästan dagligen faktiskt. När slutade vi se att vi så ofta går över gränsen för vad som är accepterat? Att vi har en extremt konstig prioriteringslista.

Jag tycker mig se ett annat beteende hos politiker och hos medier än bara för något år sedan. Klimatet har hårdnat. Har världen blivit kall? Måste få in mig på andra tankebanor. Tänker på alla ställen där det faktiskt går att rätt håll, där mänskliga rättigheter prioriteras, där kvinnor får mer att säga till, där medicin når fram till människor i behov, där man minskar på det som är skadligt för miljön. Får tänka på människor som gör nytta, på riktigt. Sånt måste jag påminna mig själv om nästan dagligen. Att det också är en del av vår värld, en mäktigare del.

Vad kommer hända i USA i höst? Det där oroar mig. Hur ska EU klara krisen? Det minskade förtroendet hos väljarna. Det minskade förtroende för demokratin. Det är kanske vad som oroar mig mest. Jag har ju tidigare skrivit lite om att jag inte vet vart jag längre står partipolitiskt. Att inget alternativ känns riktigt hundraprocentigt rätt. Och det är lite en sorg. Självklart görs det bra insatser här och där men jag tror inte jag är ensam om att känna så här. Jag tror att många här i Sverige har tappat förtroendet och det är läskigt på riktigt. För vi behöver ha förtroende för våra politiker för att vårt samhälle ska fungera. Där kan man snacka systemkollaps på riktigt annars…

Och hur ska vi nå klimatmål när ingen verkar vara villig att kompensera? Alla verkar ju vilja fortsätta köra bil och käka hamburgare. När det finns cykel och tofu som vi vet skulle kunna göra under för miljön. För vår framtid. Och hur går det egentligen med Brexit? Hur ska Theresa May ta det här vidare? Än så länge har det ju inte hänt så himla mycket där. Men det lär komma. Den här politiskt dramatiska hösten som jag ska följa både med spänning och oro upptar som ni läser extremt mycket av mina tankar.