Eftersom denna blogg kommer handla en hel del om politik kommer här en kort redogörelse kring det politiska läget i Sverige just nu.

Regeringen

Sedan valet 2014 sitter Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet i regeringen. Stefan Löfvén är som bekant statsminister och styr regeringsarbetet tillsammans med 23 ministrar. Fördelningen av ministerposterna är sex till Miljöpartiet och 18 till Socialdemokraterna inklusive statsministerposten.

Riksdagen

I Sveriges Riksdag sitter 349 riksdagsledamöter. Socialdemokraterna är största parti med 113 mandat och Moderaterna näst störst med 84 riksdagsplatser. Sverigedemokraterna blev tredje största parti i valet 2014 och fick 49 mandat i Riksdagen, men efter att en ledamot hoppat av och blivit politisk vilde så har de nu 48 mandat.

Mandatfördelningen bland de övriga partierna ser ut såhär: Miljöpartiet (25), Centerpartiet (22), Vänsterpartiet (21), Liberalerna, fd Folkpartiet (19) och Kristdemokraterna (16).

Mandatfördelning per parti

Parti Mandat
Socialdemokraterna 113
Moderaterna 84
Sverigedemokraterna 48
Miljöpartiet 25
Centerpartiet 22
Vänsterpartiet 21
Liberalerna 19
Kristdemokraterna 16
Oberoende 1

De politiska blocken

Tittar man ur ett blockperspektiv så har de rödgröna blocket med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet 159 mandat medan det blå blocket som förut utgjordes av Alliansen med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har 141 mandat. Sverigedemokraterna räknas inte med i något av blocken eftersom ingen hittills har velat samarbeta med dem.

Block Mandat
S + MP + V 159
M + C + L + KD 141